Marirea sau conturarea buzelor

Intrucat in ultimii ani operatiile estetice au ajuns la mare cautare, fie ca pacientii au neaparata nevoie de ele, fie doar dintr-un capriciu, vom aborda acest subiect in incercarea de a informa in mod cat mai corect potentialii aspiranti, a caror medie de varsta scade simtitor chiar daca targetul initial al acestor operatii de infrumusetare a fost segmentul de varsta de peste 40 de ani.

Tot cronologic vorbind, primele interventii asupra buzelor au aparut in anii ’80, odata cu moda buzelor carnoase si senzuale si au cunoscut o adevarata explozie in anii ’90, mai ales sub influenta unor modele hollywoodiene ca Angelina Jolie sau Cameron Diaz, care au creat o adevarata emulatie si o dorinta fierbinte din partea tinerelor de a avea o asemenea “comoara”. Iar atunci cand mama natura nu a fost destul de generoasa, a ajuns de datoria stiintei, in speta a chirurgiei plastice, sa umple acest gol.

In general persoanele care se gandesc la o astfel de alternativa sunt cele cu buze subtiri sau cu o forma inestetica, judecand dupa normele actuale. Este bine de stiut inainte de luarea unei astfel de decizii, ca exista si variante mai simple si mai putin costisitoare de a repara, macar partial, o forma imperfecta a buzelor si anume machiajul sau tatuajul. Totusi aceste variante nu pot oferi solutii in toate cazurile, insa nici interventiile chirurgicale nu sunt intotdeauna raspunsul cautat, pentru ca presupun anumite riscuri, iar pe internet gasiti destule exemple de vedete care din prea mult zel au ramas cu “buza umflata”. De aceea este indicat un studiu informativ temeinic inainte de luarea deciziei, ceea ce implica gasirea unei clinici cu doctori si echipamente de foarte buna calitate, iar uneori nici parerile celor din jur nu sunt de neglijat. Deseori suntem tentati sa cadem de la o extrema la alta si sunt nenumarate cazuri cand femei cu buze subtiri, s-au transformat in urma unei sau a mai multor operatii estetice in “monstri” diformi si disproportionati.

Exista doua tipuri de interventii chirurgicale: injectarea si grefarea. Prima metoda presupune introducerea in buze a unor substante diferite care produc marirea si conturarea acestora. Substantele folosite sunt colagenul (se introduce in buze prin injectare cu un ac fin; datorita posibilelor fenomene de alergie se recomanda o testare prealabila; aceasta operatie asigura o augmentare temporara 3 - 6 luni, dupa care interventia trebuie repetata), grasimea proprie (recoltata din alte regiuni ale corpului - abdomen, coapse - se introduce tot prin injectare cu un ac fin; avantajul comparativ cu colagenul este absenta fenomenelor alergice; rezultatele sunt de asemenea temporare) sau autologenul (este colagen recoltat de la pacienta, de regula din excesul de piele rezultat in urma liftingului facial, care se introduce in buze, rezultatele fiind mai lungi fara fenomene alergice). Pentru gefarea buzelor exista de asemenea 3 substante: Alloderm (cel mai popular compus folosit, este introdus in buze, sub anestezie locala, printr-o incizie la coltul gurii, inchiderea suturii facindu-se cu benzi adezive; materialul poate fi absorbit, rezultatul fiind temporar: 6 luni - 1 an), Softform si Goretex (sunt materiale care nu se absorb, dau reactii adverse rare iar in caz de infectie se pot extrage usor; se introduc cu un ac de-a lungul buzelor, 3 fire pentru buza superioara si 2 fire pentru buza inferioara).

Ce mai trebuie sa stim atunci cand trebuie sa alegem intre aceste metode si materiale? In mare este o alegere intre substante resorbabile sau definitive, iar cei mai multi specialisti opteaza pentru cele dintai, care in ciuda marelui dezavantaj (durata limitata a rezultatelor – max un an), prezinta numeroase alte calitati:

- Ofera mai multa libertate de modelare si marire a buzelor, fiind tratamentul optim in cazul in care se doreste marirea volumului.
- Acidul hialuronic are si alte proprietati benefice, precum hidratarea pielii, suport si elasticitate.
- Reactiile adverse sunt extrem de rare.

In schimb, substantele permanente rezolva problema duratei, dar presupun alte dezavantaje precum:

- Nu dau rezultate imediate
- Necesita cel putin 6 sedinte de tratament cu o pauza de 4-6 saptamani intre ele
- Siliconul injectabil este folosit ca material de stimulare si nu de umplere. Adica, stimuleaza formarea de colagen in jurul fiecarei micropicaturi, astfel incat se produce o crestere lenta in volum a buzelor.

Efectele secundare sau postoperatorii sunt destul de rare, insa trebuie tinut cont de ele, caci uneori apar, si pentru a le evita este necesara uramarea stricta a indicatiilor chirurgului. Cele mai intalnite complicatii sunt sangerarea, infectia, hematomul, alergia la anestezic.

Augmentarea buzelor nu este o decizie medicala, ci o decizie personala. Felul in care te vezi pe tine, te defineste si te integreaza in societate. Unele femei nu considera marirea buzelor ca fiind ceva care sa le avantajeze, dar pentru multe femei care au buzele mici si subtiri, aceasta operatie ofera multe satisfactii personale.

Comenteaza pe forum: click aici